loading...

Królowa jest tylko jedna:) Domowa szarlotka pachnąca cynamonem, króluje u nas co najmniej raz w tygodniu. 

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki KUCHNIA POLSKA Przepisy dawne i nowe, Warszawa 1997 r. 

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE DO SZARLOTKI

  • 350 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy w kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki, w celu schłodzenia.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Około 1 kilograma kwaskowatych jabłek ścieramy na grubych oczkach, szatkujemy lub siekamy nożem, dodajemy cukier waniliowy i 2-3 łyżki cukru zwykłego (ja dosypuję również trochę cynamonu).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tortownicę (25-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. 2/3 rozwałkowujemy i wkładamy na spód tortownicy, wywijamy rant. Nakłuwamy ciasto widelecm i wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Reszę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Brzegi zlepiamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut.

Szarlotka idealna do serwowania na ciepło z bitą śmietaną, wanilią, aromatyczną miętą lub lodami. :)

www.evaslovlife.pl

Wydarzenie kulturalne

loading...

Sport w regionie

loading...

Gospodarka

loading...

Społeczństwo

loading...

Hyde Park

loading...

.

Internetowa Gazeta Regionalna

 

Adres redakcji:
21-010 Łęczna, ul. Targowa 23  
(zapraszamy na 1 piętro)
www.e-pojezierze.pl
e-mail: redakcja@e-pojezierze.pl

.

Redaktor Naczelny

tel. 602 406 545
.
Biuro Reklamy
tel. 602 811 876