Przypomnijmy. Tydzień temu w środę tuż po godzinie 9 przy szpitalu powiatowym w Łęcznej, młoda 29-letnia kobieta która chwilę wcześniej wyszła ze szpitala, tuż przy jego ogrodzeniu nagle źle się poczuła. Na miejsce przyjechała karetka pogotowia, a zespół ratowników podjął nieskuteczną niestety akcję resuscytacji.

Sprawą zajęła się prokuratura, a Rzecznik Praw Pacjenta wystąpił do dyrekcji szpitala, o szczegółowe wyjaśnienia oraz przekazanie kopii dokumentacji medycznej pacjentki. Podjęcie działań przez Rzecznika Praw Pacjenta ma na celu zbadanie czy szpital nie naruszył praw pacjenta do świadczeń zdrowotnych (odmowa udzielenia świadczeń).

W związku z zaistniałą sytuacją dyrektor SPZOZ w Łęcznej wydał oświadczenie dotyczące śmierci 29-latki.

W związku ze śmiercią kobiety w dniu 10 marca 2021 r. na terenie parkingu szpitala w Łęcznej wyjaśniam: W tym dniu pacjentka zgłosiła się do przyszpitalnej przychodni specjalistycznej i otrzymała poradę lekarza, u którego leczyła się już wcześniej (wizyty w styczniu i w lutym br.). W trakcie wizyty nie zgłaszała żadnych dolegliwości somatycznych. Po wyjściu z budynku szpitala doszło do jej zasłabnięcia. Niezwłocznie została wezwana pomoc i podjęte zostały czynności ratunkowe przez ratowników medycznych Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, a następnie przez zespół ratownictwa medycznego, który dotarł na miejsce zdarzenia. Mimo podjętych działań nie udało się przywrócić funkcji życiowych kobiety. Po przeprowadzeniu analizy sytuacji i dokumentacji medycznej nie znajduję związku przyczynowego między nagłym zgonem pacjentki, a działaniami lub zaniechaniem działania ze strony personelu medycznego szpitala w Łęcznej. Aktualnie postępowanie w tej sprawie prowadzi Prokuratura Rejonowa w Lublinie. Do czasu jego zakończenia szpital wstrzymuje się od komentarzy i udzielania innych informacji niż wyżej przedstawione fakty.

Krzysztof Bojarski

dyrektor SPZOZ

Łęczna 18 marca 2021

Aktualności z Łęcznej i regionu; informacje ważne i ciekawe z Łęcznej i okolic; biznes, sport i kultura w Łęcznej, Lubartowie, Lublinie, Świdniku i Włodawie.

Szukasz informacji? Sprawdź u nas.

logo e pojezierze 2023 ciemne ok

Adres redakcji: