Pod patronatem Wójta Gminy Ludwin Andrzeja Chabrosa w ramach małych projektów – działanie 413 - finansowane ze środków UE zadanie „Tłusty Czwartek w Ludwinie” odbyły się warsztaty oraz otwarta impreza integracyjna dla mieszkańców gminy i zaproszonych gości. Celem zadania jest aktywizacja mieszkańców oraz promocja tradycyjnych produktów lokalnych. Pomimo nie najlepszej pogody frekwencja była bardzo duża, a sala CSK wypełniona była po brzegi. Przybyli również zaproszeni goście wraz z Wicewojewodą Marianem Starownikiem, Starostą Łęczyńskim Adamem Niwińskim i Wicestarostą Kazimierzem Budką oraz samorządowcami z sąsiednich gmin.
Podczas spotkania można było również obejrzeć wystawę twórców lokalnych i rękodzieła. Imprezę uświetnił wspaniały występ Klubu Seniora z Ludwina oraz Koncert Kapeli Ludowej i pokaz tańca ludowego. Odbyły się również warsztaty kuchni tradycyjnej, w których uczestniczyły mieszkanki gminy Ludwin, członkinie Klubu Seniora oraz członkinie Stowarzyszenia Kobiet Powiatu Łęczyńskiego.
Podsumowaniem był suto zastawiony stół oraz konkurs kulinarny, na który zgłoszono 74 potrawy. Powołane dwie komisje oceniły przygotowane potrawy według kategorii i kryteriów oceny zawartych w regulaminie konkursu i przyznały nagrody:
W kategorii I. Ciasta chleby i wypieki:
I miejsce - Beata Kot z Zezulina za „Ciasto delicje”
II miejsce -Małgorzata Wiączek z Rogózna za „Ciasto bałagan”
III miejsce - Gminna Spółdzielnia „SCH” za „Chleb żytni”
W kategorii II. Napoje tradycyjne /alkoholowe i bezalkoholowe/:
I miejsce - Białek Ryszard z Ludwina za „Nalewkę z derenia„
II miejsce - Alicja Ruszkiewicz-Sendłak z Rozpłucia Drugiego za „ Likier kawowy”
III miejsce - Ewa Białek za „Nalewkę z płatków dzikiej róży”
W kategorii III. Inne produkty regionalne/ pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszanego/
I miejsce - Grażyna Wach z Piaseczna za „Pampuchy”
II miejsce - Halina Kurlak z Kobyłek za „Schab pod beszamelem”
III miejsce - Sadura Anna z Dratowa Kol. za „ Rybę w warzywach”
Pozostałe potrawy jak i twórcy lokalni za swoje eksponaty i udział w konkursie zostali wyróżnieni upominkami. Impreza zakończyła się degustacją potraw i zabawą przy dźwiękach kapeli. Wyszukane i wyróżnione dania będą wizytówką naszego regionu i być może dołączą do listy Produktów Tradycyjnych. Za trud i włożoną pracę wszystkim serdecznie dziękujemy.